Käsien laittaminen multaan voi vaikuttaa immuunipuolustuksen kykyyn reagoida rokotteeseen
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Tampereen yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, voiko luonnon mikrobeille altistuminen ihon kautta muokata immuunipuolustusta ja pneumokokkirokotevastetta.
Pneumokokki eli Streptococcus pneumoniae on bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia. Vuosittain syntyy 10 miljoona lasta, jotka ovat saaneet pneumokokkirokotteen, mutta heillä on silti riski saada tartunta rokotteen tehottomuuden takia. Vanhuksille rokotteen tehottomuus on vielä vaarallisempaa, minkä takia on erityisen tärkeää kehittää uusia tapoja rokotevasteen parantamiseksi.
Luonnon monimuotoisuudella, mukaan lukien silmin näkymättömällä mikrobiologisella monimuotoisuudella, on osoitettu olevan hyötyä immuunipuolustuksen säätelylle. Mikrobiologisella monimuotoisuudella tarkoitetaan bakteerien, levien, mikroskooppisten alkueläinten, hiivojen, homeiden ja virusten lajirikkautta. Etenkin bakteerien monimuotoisuudella on tutkimuksissa havaittu olevan vaikutus immuunisäätelyyn. Sitä, miten bakteerien monimuotoisuus vaikuttaa rokotevasteisiin, ei kuitenkaan ole aiemmin tutkittu.
Tässä kokeessa altistusryhmän terveet aikuiset hieroivat käsiään multavalmisteeseen kahden viikon ajan ennen aamupalaa, lounasta ja nukkumaanmenoa ja tämän jälkeen huuhtoivat kätensä vedellä. Käytetty multavalmiste on tarkkaan tutkittu ja turvalliseksi todettu.
Kullakin altistusryhmän jäsenellä oli niin sanottu kontrollipari, joka oli samaa sukupuolta ja ikäluokkaa sekä asumismuoto ja lemmikkieläinten omistaminen vastasivat toisiaan. Kontrolliparit eivät hieroneet käsiään multaan. Yhteensä tutkittavia oli 50 kpl eli 25 koeparia.
Kahden viikon jälkeen altistus- ja kontrolliryhmä saivat pneumokokkirokotteen. Altistus- ja kontrolliryhmän soluvälitteinen immuniteetti reagoi eri tavalla pneumokokkirokotteeseen, vaikkakin rokotevaste oli tehokas molemmissa ryhmissä. Ainoastaan altistusryhmän ihon ja suoliston mikrobisto muuttui kokeen aikana. Lisäksi vain altistusryhmässä suoliston bakteeriyhteisö oli kytköksissä tulehduksia ehkäisevään sytokiiniin, interleukiini 10, vasteeseen solukokeissa.
On siis mahdollista, että luonnon mikrobeille altistuminen vaikuttaa rokotevasteeseen, mikä voi päteä myös influenssa- ja koronarokotevasteeseen. Havainto siitä, että mikrobien monimuotoisuus voi muuttaa rokotevastetta, on erittäin tärkeä, mutta lisätutkimusta tarvitaan.
Julkaisu: Skin exposure to soil microbiota elicits changes in cell-mediated immunity to pneumococcal vaccine